Nazım Hikmet Kültür Merkezi, Ekim 2021 atölye programını açıkladı. Müzik, dans, sinema, dil, edebiyat gibi farklı disiplinlerde atölyeler sunan merkezin atölyeleri sosyal bilimler atölyeleri kapsamında, 5 Ekim’de başlayıp altı oturum sürecek “Kapital’i Okuma Atölyesi” yer alıyor.
Katılımcıların, Karl Marx’ın temel eseri olan Kapital’in 1. cildini okumalarına rehberlik etmek için tasarlanan, her oturumda eserin bir kısmının ele alınarak bu kısımdaki kavramların açıklanıp tartışılacağı atölyeyi Nevzat Evrim Önal Yürütecek. İki haftada bir salı akşamlar 20.00-22.30 saatleri arasında gerçekleşecek.
Dört Ay Sürecek
9 Ekim’de başlayacak ve 4 ay sürecek “Sinema Atölyesi” ise Cumartesi 13:00-20:00, Pazar 14:30-19:00 saatleri arasında düzenlenecek. Film yaratma sürecinin Senaryo, Yönetmenlik, Sanat Yönetmenliği ve Görüntü Yönetmenliği aşamalarını kapsayan bir eğitim programını içeren atölyenin yürütücüleri Handan Öztürk( Senaryo ve Yönetmenlik), Uğur İçbak – Doğan Sarıgüzel (Görüntü Yönetmenliği), Ender Özer (Çizim Teknikleri ve Storyboard) ve Mustafa Ziya Ülkenciler (Sanat Yönetimi) olacak.
Yine 9 Ekim’de başlayacak olan ve Levent Karaoğlu’nun yürüteceği “Fotoğraf Atölyesi”, her cumartesi 14:00-18:00 saatleri arasında, 6 oturum sürecek. Atölyede makine bilgisi, çekim teknikleri, ışık, kompozisyon, fotoğraf çekimi ve değerlendirmesi gibi çalışma başlıkları yer alacak.
Kürt Sinema Tarihinin Gelişimi
13 Ekim tarihinde başlayacak dört oturumluk “Kürt Sinema Atölyesi” ise Özkan Öztaş’ın yürütücülüğünde her çarşamba 20:00-21:30 arasında gerçekleşecek. Kürt sinema tarihinin tarihsel gelişimi ve kültürel beslenme kaynaklarının inceleneceği atölyede 1926 yılından bugüne Kürt sinemasının örnekleri, dönemleri ve farklı coğrafyalardaki örnekleri ele alınacak.
Merkez, dans atölyeleri kapsamında 15 Ekim’de “Tango Atölyesi”ni başlatacak. Her cuma 19:30-21:00 saatleri arasında düzenlenecek ve dört ay sürecek atölyenin yürütücülüğünü Seda Kendir üstlenecek. Başlangıç seviyesi için olan atölye; duruş ve denge çalışması, bedensel iletişim ile anlama ve anlatmayı güçlendirecek ve tangonun uzun yolculuğuna kapı aralayacak 24 saatlik bir çalışmayı kapsayacak.
Ekim programında dikkat çeken bir diğer atölye ise Edebiyat Atölyeleri başlığı altında düzenlenecek olan “Anlatılan Senin Hikayendir: Shakespeare ve Dünya Düzeni“. 16 Ekim’de başlayıp 10 oturumda sona erecek atölyede, 16. yüzyıl İngiltere’sinin tarihsel ve kültürel arka planının yanı sıra dönemin toplumsal ilişkileri, sınıf mücadeleleri ve ideolojik konumlanmaları Shakespeare’in dört eseri üzerinden incelenecek. Yazarın “Venedik Taciri”, “Hamlet”, “Macbeth” ve “Fırtına” eserlerinin okunacağı atölyeyi Merve Tokmakçıoğlu yürütecek; katılımcılar Cumartesi 15.00-17.00 saatleri arasında bir araya gelecek.
Nazım Hikmet Kültür Merkezi’nin sunduğu atölyeler hakkında detaylı bilgi almak ve başvuru yapmak için https://www.nhkm.org.tr/ internet adresinden yararlanabilirsiniz.