Max Richter Yeni Albümünde Mülteci Krizini Hatırlatıyor

//

Besteci ve piyanist Max Richter’ın yeni albümü “Exiles” bugün (6 Ağustos’ta) dinleyicileriyle buluşuyor. Almanya doğumlu İngiliz besteci, piyanist Max Richter postminimalizm, modern klasik müzik ve alternatif popüler müzik türlerinde çalışmalarını sürdürüyor.

Richter’ın 2019’da Tallinn, Estonya’da kaydettiği yeni albümünde sanatçının mülteci krizini hedef alarak yarattığı “Exiles” eseri dikkat çekiyor. Nisan 2015’de Libya açıklarında batan mülteci gemisinde, içlerinde 10-12 yaş grubu çocukların da olduğu en az 800 mülteci yaşamını yitirdi. O dönem Berlin’de yaşayan Richter’ın bu faciaya tepkisi ise 33 dakikalık “Exiles” oldu.

“Zamanın En Büyük Sorusu”

Sanatçının Sol León ve Paul Lightfoot’un, Nederlands Dans Theater’daki “Singulière Odyssée”si için bestelediği eser kendi sözleriyle “zamanın en büyük sorusundan” ilham alınarak bestelendi.

The Guardian’a konuşan Richter “Bu kriz hala farklı biçimlerde bizimle” diyerek güncel mülteci krizlerine atıfta bulunurken, “Doğası gereği yaratıcılığın bir tür aktivizm olduğunu düşünüyorum. Anlamla, deneyle, bilinmeyenle ve keşifle ilgili… ” diye konuştu.

Baltık Denizi Filarmoni Orkestrası

Max Richter, eserlerini çalacak orkestrayı seçerken de aklında sürgün, yolculuk ve sınır temalarının bulunduğunu söyledi. Bu anlamda Danimarka, Estonya, Finlandiya, Almanya, Letonya, Litvanya, Norveç, Polonya, Rusya ve İsveç’ten müzisyenlerin bir araya geldiği “Baltic Sea Philharmonic”in (Baltık Denizi Filarmoni Orkestrası) “barış sağlayıcı” özelliği olduğuna inandığını paylaştı.

İlginizi çekebilir:  Ekim Caz ile Başlıyor

2021’de ‘Sınırlar’ Ne Anlama Geliyor?

Richter, kendi cümleleriyle ‘Müziğin farklı deneyimlere, bakış açılarına ve sosyal bağlamlara sahip insanların bir araya gelip bir şeyler yapabileceği ortak bir alan olması fikri’ni vurgularken, “Ben bir Avrupalıyım. Bu tür uluslararası problemler, birlikteliği, beraber çalışmayı ve 2021’de bile sınırların ne anlama geldiğini sorgulamamızı gerektirir” dedi.

Max Richter and the Baltic Sea Philharmonic. Photograph: Sunbeam Productions/ Siiri Kumari

Film ve Dizi Müzikleriyle de Tanınıyor

Londra’daki Royal Academy of Music’den mezun olmuş ve İtalya’daki Luciano Berio’da okumuş olan Max Richter klasik müzik eğitiminden geçtikten sonra Memoryhouse, The Blue Notebooks, Songs from Before, 24 Postcards in Full Colour, Sleep and From Sleep (2015) gibi albümleri yarattı. Besteci, aynı zamanda “Shutter Island”, “Black Mirror” ve “The Crown”un da içinde bulunduğu birçok film, dizi ve belgesel için ürettiği eserlerle tanınıyor.

Previous Story

Machu Picchu 20 Yıl Daha Yaşlıymış

Next Story

Boyutlar Arası Bir Galaksi Deneyimi

0 0,00
02_ArtDog_CD_Logo_RGB_Black

BÜLTEN

Türkiye ve dünyadan haftalık kültür-sanat haberleri, inceleme yazıları, sergiler ve etkinlikleri takip et.

Bülten aboneliğinde ArtDog Istanbul’un gizlilik sözleşmesini kabul etmiş olursunuz.