Irak/ Lamassu Heykeli
Irak’ta Iraklı ve Fransız arkeologların yaptığı ortak çalışma sonucunda Asur tanrısı Lamassu heykeli ortaya çıkarıldı. Horsabad antik kentindeki kazıda ortaya çıkarılan heykel, insan başlı ve hayvan gövdeli bir figür. Heykel aslında ilk olarak 1992’de keşfedildi. Ancak 1995’te heykelin baş kısmı çalındı. Bir süre sonra bulunan baş kısmı, Bağdat’taki Irak Ulusal Müzesi’ne konuldu. Heykelin gövde kısmı ve o kazıda bulunan diğer eserler koruma amacıyla toprağa yeniden gömüldü. Bu önlemin eserleri IŞİD’den koruduğu düşünülüyor. Yakın zamanda yeniden bir kazı çalışması gerçekleştiren Fransız ve Iraklı arkeologlar, heykelin gövde kısmını ortaya çıkardı.
Göbeklitepe ve Karahantepe
Göbeklitepe’de gerçek boyutlu ve boyalı bir yaban domuzu heykeli, Karahantepe’de ölü bir insanı çağrıştıran 2,3 metre boyunda bir heykel bulundu. Göbeklitepe’nin “D yapısında” kireç taşından yapılmış ve gerçek boyutlu bir yaban domuzu heykeli keşfedildi. Yüzeyinde kırmızı, beyaz ve siyah pigment kalıntılar görülen eser, döneminden bugüne uzanan ilk boyalı heykel buluntusu oldu. Göbeklitepe’de keşfedilen yaban domuzu heykeli, “H şeklinde” bir sembol, bir hilal, iki yılan ile üç insan yüzü veya maskesi olduğu tahmin edilen süslemelere sahip bir seki üzerinde yer alıyor. Karahantepe’de sürdürülen kazı çalışmalarında ise bir insan heykeli gün yüzüne çıkarıldı. 2,3 metre yüksekliğindeki insan heykeli, bir sekinin içerisinde zemine sabitlenmiş bulundu. Ölü bir insanı çağrıştıran, kaburga, omurga ve omuz kemiklerinin vurgulandığı oturur vaziyetteki heykelin bulunduğu alanda, duvara yerleştirilmiş bir akbaba heykeli ile zemine bırakılmış taş tabaklara ulaşıldı.
ArtDog Istanbul’un yayımlanmış tüm Türkçe edisyonları ve 1 yıllık abonelik.
*ArtDog Istanbul’un ilk 5 sayısına ulaşmanın tek yolu.
Truman Capote’nin Bilinmeyen Öyküsü
ABD’li yazar Truman Capote’nin bugüne dek hiç bilinmeyen bir öyküsü gün yüzüne çıktı. The Strand dergisinden bir editör yazarın not defterlerini incelerken daha önce hiç yayımlanmamış kısa bir öyküsünü buldu. Andrew F. Gulli’nin bulduğu öykünün ismi “Another Day in Paradise” (Cennette Başka Bir Gün). Hikâye, Amerikalı bir kadının mirasıyla Sicilya’da bir villa almasını anlatıyor.
Led Zeppelin’in Albüm Kapağı Resmi
Led Zeppelin’in 1971 tarihli albümünün kapağındaki gizemli adamın sırrı çözüldü. Led Zeppelin IV adlı albümün kapağında sırtında çalı çırpı taşıyan adam İngiltere’nin Mere kentinde 19. yüzyılda yaşamış olan Longyear soyisimli bir köylü. Grubun vokalisti Robert Plant, fotoğrafı Berkshire’daki bir dükkandan satın alıp albüm kapağında kullanmaya karar verdi.
Mona Lisa’nın Köprüsü
Leonardo da Vinci’nin meşhur portresi Mona Lisa’ya ilişkin keşifler devam ediyor. Bir bilim insanı resimdeki köprünün düşünülenin aksine Ponte Buriano değil, yine Toskana’da olan Romito adlı köprü olduğunu iddia etti. Öte yandan tablo üzerinde yapılan yeni incelemeler, da Vinci’nin boyanın hızlı kuruması için özel bir karışım kullandığını ortaya koydu. Bu tekniği tarihte ilk kullanan kişinin da Vinci olabileceği düşünülüyor.
Tunç Çağı Kılıcı
Alman arkeologlar Almanya’nın Bavyera eyaletinin Nördlingen kasabasında çok iyi korunmuş bir Tunç Çağı kılıcı keşfetti. 3 bin yıllık kılıç, bir erkek, kadın ve çocuğun kalıntılarının yanında, mezar eşyaları ve silahların arasında bulundu. Kılıcın törensel bir işlevi olduğu ve yüksek statülü birine ait olduğu düşünülüyor.
“Koyu Tenli” Ötzi
2023 yılında meşhur mumya Ötzi ile ilgili yeni bilgiler keşfedildi. 5 bin 300 yıllık mumyanın bugün Türkiye olan bölgeden göç eden çiftçilerin soyundan geldiği ortaya çıktı. Koyu tenli olduğu açıklanan mumya Alpler’de sırtında bir okla öldürülmüş halde bulunmuştu. Yılda 300 bin kişinin İtalya’nın Bolzano kentindeki Güney Tyrol Arkeoloji Müzesi’nde ziyaret ettiği mumyanın ayrıca koyu renk gözlere sahip olduğu ve kelleşme sorunu yaşadığı ortaya çıktı.
Diyarbakır/Bizans Kilisesi
Diyarbakır’ın Kulp ilçesindeki arkeolojik kazıda, içinde 46 mezarın olduğu 1500 yıllık kilise kalıntısına ulaşıldı. Kazıda saha sorumlusu arkeolog Kemal Atak da bölgede buldukları Bizans İmparatoru 1. Anastasius’a ait M.S 491-518 yılları arasında tarihlenen sikkeden yola çıkarak kazı çalışmalarına başladıklarını belirtti. Çok tahrip olsa da kilisenin Diyarbakır’da bulunan en eski Bizans kiliselerinden biri olduğunu söyleyen Diyarbakır Müze Müdür Vekili Müjdat Gizligöl, kazı sahasında kilise dışında kaya mezarları ve taş ocağında da çalışmalar yürüttüklerini anlattı. Gizligöl, “Bu yıl kazı çalışmalarında net bir şekilde anlaşıldı ki bu bir Bizans kilisesi. Burada çalışmalarımız hızlandı. Kilise muhtemelen 5, 6 ve 7. yüzyılda kullanılmış sonra tahribata uğramış, 13. yüzyıla kadar da mezarlık olarak kullanılmış. Kilisede 46 mezar bulundu. Bunlar, yetişkin, çocuk, kadın ve erkek çok farklı kişilere ait mezarlar. Mezarlar kilisenin tamamına yayılmış” dedi.
Bartın/ Afrodit Heykeli
Bartın’ın Amasra ilçesindeki Amastris Antik Kenti’nde 1800 yıllık bir Afrodit heykeli bulundu. Yüzeyin yaklaşık 4 metre altında bulunan ve MS 2. yüzyıla ait olduğu düşünülen heykel, 1.53 metre boyunda. Afrodit, Antik Yunan mitolojisinde aşk, güzellik ve doğurganlık tanrıçası olarak biliniyor.
Güncel kurum kimliklerini ulaştırdıkları takdirde öğretmenlere %20 indirim uygulanır. Abonelik hakkında daha fazla bilgi ve iletişim için: contact@artdogistanbul.com
Öğrencilere özel yıllık abonelikte %20 indirim için Kampüs Paketi sayfamızı inceleyin.