2023 Booker Prize açıklandı

2023 Booker Ödülü'nün sahibi "Prophet Song" adlı kitabı ile İrlandalı yazar Paul Lynch oldu.

Dünyanın en prestijli edebiyat ödüllerinden Booker Prize’ı bu yıl  “Prophet Song”  adlı kitabı ile İrlandalı yazar Paul Lynch kazandı. 46 yaşındaki İrlandalı yazarın beşinci kitabı, demokratik normların kaybolmaya başladığı zulme doğru giden hayali bir İrlanda’yı konu alıyor. Ailesini  totalitarizmden kurtarmaya çalışan dört çocuklu bir annenin mücadelesini anlatan kitap, Dublin’de geçiyor.

Booker Ödülü kazanan kitabı Jüri başkanı Esi Edugyan, “günümüzün sosyal ve politik kaygılarını yakalayan”, “ruh parçalayıcı ve gerçek” bir roman olarak tanımladı. Edugyan, Lynch’e 50.000 £ değerindeki ödülü verme kararının “oybirliğiyle alınmadığını” ve bu kararın “yaklaşık altı saat” süren tartışmalar ve çok sayıda tur oylamayla belirlendiğini söyledi.

Lynch ise Booker ödülünü aldıktan sonra “Bu yazılması kolay bir kitap değildi” diyerek, “Mantıklı yanım bu romanı yazarak kariyerimi mahvettiğime inanıyordu, yine de kitabı yazmak zorundaydım. Bu tür konularda başka seçeneğimiz yok,” ifadelerini kullandı. Paul Lynch, daha önce Salman Rushdie, Margaret Atwood ve Hilary Mantel’in de aralarında bulunduğu sayısız ismin şöhret kazanmasına yol açan yüksek profilli edebiyat ödülünü kazanan beşinci İrlandalı yazar oldu.

İlginizi çekebilir:  Ahmet Ümit’ten Yeni Kitap
Previous Story

10. Mediations Bienali ArtIstanbul Feshane’de

Next Story

“Peace, Please”

0 0,00
02_ArtDog_CD_Logo_RGB_Black

BÜLTEN

Türkiye ve dünyadan haftalık kültür-sanat haberleri, inceleme yazıları, sergiler ve etkinlikleri takip et.

Bülten aboneliğinde ArtDog Istanbul’un gizlilik sözleşmesini kabul etmiş olursunuz.