Altıdan Sonra Tiyatro

Altıdan Sonra bu sezon yirminci yılını kutluyor, mekanı Kumbaracı50 ise onuncu yılını. Dünya prömiyerini yapacak olan “Misafir” Ömer Kaçar’ın henüz sahnelenmeden büyük başarı elde eden metni. GalataPerform’un düzenlediği Yeni Metin Yeni Tiyatro Festivali’nde ilk okuması yapılan oyun, “Yılın Oyun Metni” olarak ödüllendirilmişti. Mayıs ayında Almanya’nın Heidelberg şehrinde gerçekleştirilen ve Türkiye’nin konuk ülke olarak yer aldığı Heidelberger Stückemarkt festivalinin metin yarışmasına katılan Ömer Kaçar, “Misafir” oyunuyla Uluslararası Yazar Ödülü ve Seyirci Ödülü’ne de değer görüldü. “Misafir”, son yıllarda yükselişe geçen yabancı düşmanlığı ve ötekileştirmeyi ele alan kışkırtıcı bir kara komedi. Oyunun merkezinde yirmi yıldır hiç girilmemiş bir misafir odası ve kendisini dış dünyaya kapatmış bir aile var. Misafirperver olduğuyla övünen bu aileye bir yabancı dahil olur ve bütün dengeler bozulur.

 

Altıdan Sonra’nın diğer yeni oyunu “Hayalet Kumpanya” ise Lefkoşa’dan sonra Türkiye prömiyerini yapıyor. Çehov’un kısa oyunlarından oluşan müzikli kabare “Hayalet Kumpanya”nın kurgusu Yiğit Sertdemir’e ait. Yıllar önce yeni oyunlarının ilk provası için buluşan bir kumpanya, tiyatrolarının belirsiz bir nedenle yanması sonucu hayatlarını kaybetmiştir. Bir kişi dışında: Ekibin en genci, oyunun asistan ve suflözü bir genç kız. O genç kız, bu tatsız olayın üstünden geçen 45 sene boyunca, her yıldönümünde, tiyatrolarına gelir ve ekiple beraber provaları sürdürür.

İlginizi çekebilir:  DOT

Altıdan Sonra’nın tiyatro festivaline hazırladığı “Kaldırım Serçesi” bir diğer müzikal proje. Başar Sabuncu’nun ikonik müzisyen Edith Piaf’ın hayatını anlattığı “Kaldırım Serçesi” müzikali, Yiğit Sertdemir’in rejisiyle İKSV Tiyatro Festivali’nde prömiyer yapacak. Edith Piaf, yıllar önce Gülriz Sururi’nin müthiş yorumuyla hafızalara kazınmıştı. Yeni sezonda ise Tülay Günal, Edith Piaf olarak sahnede olacak.

Kumbaracı50’de dünya prömiyerini yapacak iki oyun var bu sezon: İlki “Babaannemin Masalı”.Yiğit Sertdemir’in yazdığı ve Tomris İncer ile babaannesine ithaf ettiği oyunu Nihal Koldaş yönetiyor. Ölümü bekleyen bir babaanne, zihni bir zamandır yerinde durmayan oğlu, doğuştan engelli bir büyük kız ve bu gerçekdışı üçlünün ortasında bir küçük kız… Altıdan Sonra’nın diğer dünya prömiyeri ise Özen Yula’nın yazdığı ve Yiğit Sertdemir’in yönettiği “Öldüğümüz Gece”. Oyunda aynı gece, aynı cinayete tanık, aynı sokaktaki yedi farklı dairede yaşayan yedi kişi gördüklerini, hissettiklerini, kendi hikayelerini ve hiç bilmedikleri bir aşkı anlatıyorlar.

Next Story

Tiyatro HemHal

0 0,00
02_ArtDog_CD_Logo_RGB_Black

BÜLTEN

Türkiye ve dünyadan haftalık kültür-sanat haberleri, inceleme yazıları, sergiler ve etkinlikleri takip et.

Bülten aboneliğinde ArtDog Istanbul’un gizlilik sözleşmesini kabul etmiş olursunuz.