100 Yıl Sonra Olacaklar “Bir Zamanlar Gelecek: 2121” Filmiyle Vizyonda

Katıldığı uluslararası festivallerde toplam 15 ödül kazanan bilim kurgu filmi, "Bir Zamanlar Gelecek: 2121" 28 Haziran'da vizyona giriyor. İklim krizinin yol açtığı kıtlık sebebiyle insanlığın kendini içerisinde bulduğu yeni koşullarda hayatını sürdüren bir ailenin hikâyesini konu edinen film "100 yıl sonra neler olacak" sorusunun peşinden gidiyor...

/

İlk gösterimini 29. Uluslararası Adana Altın Koza Film Festivali’nde yapan, Serpil Altın’ın ilk uzun metrajlı filmi Bir Zamanlar Gelecek: 2121 28 Haziran’da Türkiye’de gösterime giriyor. Altın’ın Türkiye Sineması’nda distopik bilimkurgu türünde film çeken ilk kadın yönetmen olarak anılmasını sağlayan film, gelecekte insanlığın geldiği noktayı sorguluyor. Türkiye’nin ilk yeşil film girişimi olma özelliğini de taşıyan filmin yapımcılığını Korhan Uğur üstlendi. Oyuncu kadrosunda ise Selen Öztürk, Çağdaş Onur Öztürk, Ayşenil Şamlıoğlu ve Sukeyna Kılıç var.

Salt Mid
Salt Mid Mobil

Bir Zamanlar Gelecek: 2121 filminden

Gelecekten Bir Mektup

Katıldığı uluslararası festivallerde toplam 15 ödül kazanan bilim kurgu filmi, iklim krizinin yol açtığı kıtlık sebebiyle insanlığın kendini içerisinde bulduğu yeni koşullarda hayatını sürdüren bir ailenin hikâyesini konu ediniyor. İlk uzun metrajlı filmiyle ilgili  “Size filmimle uçan arabalar, uzay yolculukları, gezegenler arası savaşlar vadetmiyorum. Karanlık bir gelecekte her şeyin değiştiği, bugün önemsemediğimiz sorunların ileride yol açacağı felaketlerin yaşandığı bir dünya ve insanlığın gelecekten gönderdiği bir mektubu sunuyorum,” diyen Serpil Altın, filmin hikâyesini ise şöyle anlatıyor:

“Salgın sırasında evlerimizde kilitli kaldığımızda dünyanın durumunu ve insanlığın doğayı nasıl yok ettiğini düşünmek için birçok fırsatım oldu. Bu beni o kadar endişelendirdi ki, çocuklarımıza bırakabileceğimiz bir dünya olup olmayacağından bile şüphe etmeye başladım ve kendime ‘Bu durum devam ederse 100 yıl sonra neler olacak?’ diye sordum. Kuşak araştırmalarım sırasında, dünya nüfusunun kademeli olarak yaşlanması ve aşırı nüfus bana bu hikayenin bel kemiği için de güzel bir fikir verdi: ‘Gelecekte anne adayı bir kadın kıtlık sebebiyle bir seçim yapmak zorunda bırakılsa, annesinden mi, bebeğinden mi vazgeçebilir?’ İnsanların kurallar içinde birlikte yaşamalarını sağlayan sistemler insanlığa gerçekten hizmet ediyor mu? Peki 100 yıl sonra yepyeni bir sistem olsaydı nasıl olurdu? Sistemdeki hatalar yine aynı mı olurdu? Bu sistemi kim değiştirebilirdi? Hikâyem boyunca tekrarlanan ‘MUTLU HAYATLAR’ diyaloğu ise yaşamak için sebep aradığımız anları bize yeniden hatırlatsın istiyorum.”

“Bir Zamanlar Gelecek: 2121″filminden

Filmin konusu şöyle:

Gelecekte iklim krizi ve kıtlık sebebiyle yeryüzü yaşanılmaz hale gelmiştir. Hayatta kalabilen az sayıda insan koloni halinde yerin altına kurdukları bloklarda yaşarlar. Koloni sistemini kontrol eden Genç Yönetim’in aldığı “Kıtlık Kanunları” gereği sisteme getirilen her yeni hayat karşılığında yaşlı nesilden birinin yok edilmesi gerekmektedir. Yer altındaki evlerinde kadın, adam, çocuk ve büyükanne olarak yaşayan bir ailenin hayatı, beklenmedik bir bebek haberiyle sarsılır.

Bir Zamanlar Gelecek: 2121 filminden

Yeşil Film Girişimi

Çekimleri Ocak 2022’de gerçekleştirilen Bir Zamanlar Gelecek: 2121 Türkiye’nin ilk yeşil film girişimi olma özelliğini de taşıyor. Film çekimleri süresince yeşil film girişimi için yapılanlar ise şöyle:

İlginizi çekebilir:  Cannes Film Festivali İkinci Kez Ertelendi

Su için, plastik Şişe kullanımı yerine ekibe ve oyunculara 50 adet su matarası alınarak su ihtiyacı damacanalardan doldurularak giderildi. Çay ve kahve için kağıt ve plastik bardak kullanımı yerine ekibe ve oyunculara 50 adet kamp içecek matarası alındı. Jeneratör, karavan kullanılmadı. Böylelikle benzin/mazot kullanımı azaltıldı. Senaryo ve günlük programlar kağıda basılmadan, dijital olarak dağıtıldı. Dekorlar, daha önce başka çekimlerde kullanılan atık dekor malzemeleri toplanarak tasarlandı ve sonrasında yeniden başka çekimlerde kullanılmak üzere platoya bırakıldı. Işık malzemesi olarak az enerji tüketen led lambalar kullanıldı. Ekip ve oyuncu sayısı toplam 45 kişiyle sınırlandırıldı ve karbon ayak izi azaltıldı. Oyuncuların ve ekibin gidiş dönüşleri için toplam iki araç kullanıldı. Sette kullanılan bütün piller tüketildikten sonra toplanarak geri dönüşüme verildi. Sette kağıt, plastik, cam çöpler ayrıştırılarak belediyeyle organize şekilde toplandı. Yemekler ekibe ve oyunculara tabldot tabaklarda dağıtıldı, tüm artan yemekler ise sokak hayvanlarına verildi.

“Bir Zamanlar Gelecek: 2121” filminden

Ödüller

23. Phoenix Uluslararası Korku ve Bilim Kurgu Film Festivali, EN İYİ BİLİM KURGU (23 Mart – 2 Nisan, 2023 – ABD)

23. Sci-Fi London Film Festivali, EN İYİ FİLM (31 Mayıs – 6 Haziran, 2023 – İngiltere)

7. Cinema d’iDEA Uluslararası Kadın Filmleri Festivali, EN İYİ FİLM (7 Haziran – 9 Temmuz, 2023 – İtalya)

7. Cinema d’iDEA Uluslararası Kadın Filmleri Festivali, EN İYİ OYUNCUSelen Öztürk (27 Haziran – 9 Temmuz, 2023 – İtalya)

6. NÒT FILM FEST Santarcangelo di Romagna Uluslararası Bağımsız Filmler Festivali, EN İYİ YÖNETMEN-Serpil Altın (22-27 Ağustos, 2023 – İtalya)

4. Sidney Bilim Kurgu Filmleri Festivali, EN İYİ FİLM (24-27 Ağustos, 2023 – Avustralya)

SCIFIAN FESTA Uluslararası Film Festivali, ULUSLARARASI BİLİM KURGU FİLM BÜYÜK ÖDÜLÜ (13-17 Eylül, 2023 – Güney Kore)

5. Berlin Kadın Filmleri Festivali, ÖZEL MANSİYON “BENZERSİZ ÖYKÜ ANLATIMI” (9-13 Ekim, 2023 – Almanya)

4. BROOKLYN Bilim Kurgu Film Festivali, EN İYİ UZUN METRAJ FİLM (9-15 Ekim, 2023 – ABD)

2. Astrophobia Film Festivali, EN İYİ FİLM (14-15 Ekim, 2023 – Kanada)

2. Uluslararası Freak Film Festivali, EN İYİ FİLM (22-25 Kasım, 2023, Ekvator)

11. Miami Uluslararası Bilim Kurgu Film Festivali, EN İYİ FİLM, EN İYİ YÖNETMEN, EN İYİ OYUNCU SEÇİMİ ve BEACON ÖDÜLÜ (30-31 Mart 2024, ABD)

Uluslarası pek çok  festivalde de gösterilen Bir Zamanlar Gelecek: 2121 28 Haziran’da tüm Türkiye’de vizyona girecek.

Previous Story

Mercan Dede’den Marmara’ya Adanmış Senfoni

Next Story

Gezici Filmmor Kadın Filmleri Festivalin’de Parola: Barış

0 0,00
02_ArtDog_CD_Logo_RGB_Black

BÜLTEN

Türkiye ve dünyadan haftalık kültür-sanat haberleri, inceleme yazıları, sergiler ve etkinlikleri takip et.

Bülten aboneliğinde ArtDog Istanbul’un gizlilik sözleşmesini kabul etmiş olursunuz.